Operationsdagen

Onsdag den 8. marts var dag nul i mit nye liv, dagen for den store operation.

Vækkeuret ringede kl. 5:45, det var tid til et grundigt bad, så jeg var klar til at komme på bordet.

Turen til sygehuset foregik igen i taxa, og jeg ankom til afdelingen kl. 7 præcis.
Ventetiden

I den første time skete der ikke meget, men ved godt 8-tiden kom sygehjælperen med det tøj, som jeg skulle have på til operationen, hvorefter jeg klædte om og gjorde mig klar. Jeg brugte ventetiden til at læse lidt i den medbragte litteratur, men det var begrænset hvad jeg fik læst. Det var lidt vanskeligt at koncentrere sig.

Midt formiddag fik jeg målt mit blodtryk og lidt overraskende var det faktisk lavt, 130/65, hvilket er noget lavere end mit normale blodtryk, som de sidste par år har ligget stabilt på 150/85. Jeg havde nok forventet at det ville være højere grundet nervøsitet, men jeg må indrømme, at jeg endnu ikke var begyndt at føle mig nervøs om end koncentrationen ikke var i top.

Lidt i elleve kom sygehjælperen og sagde, at nu kunne jeg godt gå på toilettet for det ville ikke vare længe før der ville komme en portør og køre mig ned til operation. Inden jeg var halvvejs ude på toilettet stod portøren i døren, jeg fik dog lov til lige at lægge turen forbi toilettet inden ”taxaen” fragtede mig ned på operationsgangen.

Turen til operationslejet
Turen ned gik med lidt hyggesnak med portøren, igen en beroligende oplevelse.

Da vi ankom til operationsstuen blev jeg kørt helt ind på selve operationsstuen og blev modtaget af narkoselæger og operationssygeplejersker. Portøren sagde nu til mig, at jeg godt selv kunne gå fra sengen til operationslejet. Nu skal jeg love for at nervøsiteten ramte mig, mine ben havde svært ved at bære mig, og da jeg endeligt lå på operationslejet var det som om der var jordskælv, ville formentligt have været målt til ca. 8 på Richter-skalaen, i hele min krop.

Forberedelse til operation
Narkoselægerne begyndte nu at undersøge mine arme med henblik på at lægge forskellige drops og andet spændende overvågningsudstyr, mens operationssygeplejersken fortalte lidt om, hvad der skulle foregå, bl.a. fortalte hun, at jeg nok skulle forvente at min urin de følgende dage kunne være blå, hvilket skyldtes at der under operationen ville blive fyldt blåt farvestof i maven med henblik på at sikre, at det hele var tæt. Hovedparten af farvestoffet ville blive suget ud, men der ville dog være en rest, som kunne gøre urinen blå.

Narkoselægerne fortalte løbende om, hvad de foretog sig og kort efter jeg havde fået lagt det første drop fik jeg lidt beroligende og det var bestemt rart.
Der skulle lægges en blodtryksmåler ind i håndleddet, men desværre viste mine årer sig ikke fra deres bedste side, så det mislykkedes desværre første gang, men anden gang lykkedes det for den ene narkoselæge. I en sådan situation kunne man frygte, at det ville være smertefuldt, men det var bestemt ikke tilfældet, lidt prikken kunne jeg naturligvis mærke, men ingen deciderede smerter. Virkelig en narkoselæge, som formåede at behandle patienten nænsomt.

Som narkoselægen om tirsdagen havde fortalt ville de sandsynligvis intubere mig inden jeg blev lagt i narkose og det blev tilfældet. Jeg fik sprøjtet lidt lokalbedøvende i svælget, det skulle forestille at smage af banen, men jeg har bestemt fået mange bananer, som har smagt bedre. Selve intuberingen var bestemt ikke så slem som jeg havde frygtet og de havde ikke mere end lige fået røret placeret i halsen før de ”slukkede lyset”.

Opvågning
Det næste jeg erindrede var, at den ene operationssygeplejerske sagde til mig, at nu kunne jeg godt kravle over i min egen seng. Jeg erindrede ingenting og jeg synes kun lige det var et øjeblik siden jeg var blevet lagt i narkose og nu skulle jeg pludselig selv kravle over i min seng, var der da slet ikke nogen, som kunne løfte mig!

Ja, når du nu bad mig så pænt om det, så måtte jeg jo hellere gøre det, så det gjorde jeg.

Det næste jeg husker er nogle venlige ansigter på Opvågningen og den venlige portør, som jeg vist nok fik takket for turen. Jeg husker desværre ikke noget fra turen fra operationsstuen til

Opvågningen. Klokken var nu ca. 15.
Jeg blev jævnligt vækket af en hylen, idet jeg havde lidt problemer med at trække vejret tilstrækkeligt, hvilket medførte, at min iltprocent var lidt lav, lidt for lav ind i mellem og så gik alarmen.

Den monterede blodtryksmåler sad heller ikke for godt, så jeg fik en manchette på armen, som automatisk hvert 20 minut blev pustet op og mit blodtryk blev målt. Det var under hele opvågningen fint om end det lå lidt i den lave ende i forhold til mit normale blodtryk, men det var en normal reaktion som følge af narkosen.

Grundet mit lille problem med at trække vejret tilstrækkeligt måtte jeg blive forholdsvis længe på Opvågningen, men ved 19-tiden blev en læge konsulteret og jeg kunne blive kørt op på afdelingen til min stue. Her ankom jeg ca. 19:30.

På Opvågningen fik jeg lidt smertestillende, da jeg godt kunne mærke, at der var sket et og andet.

Min første aften
Da jeg kom op på stuen blev jeg modtaget af min søster Connie og en af vore venner, Camilla. Tak for det!

Rigtige mænd græder ikke, men det må jeg erkende, at det gjorde jeg da jeg kom op på stuen. Det var virkeligt stort, det havde jeg slet ikke ventet, nu var det overstået og mit nye liv var begyndt.

Connie sendte en besked rundt til mine nærmeste om, at operationen var gået godt, og jeg havde det godt.

Jeg fik her for første gang denne dag lidt væde i form af isterninger, som jeg kunne sutte i mig, hold da op, hvor var det dejligt!

Ved 21-tiden forlod mine besøgende mig, og jeg kunne hvile lidt, men allerede ved 22-tiden var jeg med støtte af en sygehjælper en tur på toilettet, og jeg tog min første tur op og ned af gangen på afdelingen.

Igen ved midnat gentog jeg turen op og ned ad gangen, denne gang en dobbelt tur og ved 2-tiden indtog jeg gangen med fire ture frem og tilbage.

Herefter fik jeg en god nats søvn, om end jeg ikke var helt vant til at sove på ryggen, hvilket var den eneste stilling, som jeg kunne ligge i.